DUBLIN - De Ierse regering wil komend jaar voor 6 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft de Ierse minister van Financiën, Brian Lenihan, dinsdag in het parlement bekendgemaakt.

Volgens Lenihan zijn de plannen onderdeel van een sanering die in de komende vier jaar 15 miljard euro moet opleveren.

De bezuinigingen en belastingverhogingen die tot deze besparingen moeten leiden, zijn een voorwaarde voor de financiële steun die de EU en het IMF het land hebben toegezegd.

''De omvang van de aanpassing is veeleisend, maar het toont de ernst van onze bedoelingen'', zei Lenihan bij de presentatie van zijn begroting voor volgend jaar aan het Ierse parlement.

De totale sanering van 15 miljard euro komt overeen met ongeveer 10 procent van de Ierse economie.

Kinderbijslag

Lenihan stelt onder meer voor de kinderbijslag en de salarissen van ambtenaren te verlagen en te snijden in de sociale voorzieningen. Ook het belastingstelsel gaat op de schop.

Voordelen worden geschrapt en de mensen met lage inkomens moeten voortaan ook inkomstenbelasting betalen. Tot nu toe gold die plicht niet voor ongeveer 45 procent van de Ierse arbeiders.

Parlement

De plannen van de regering worden naar verwachting door een zeer kleine meerderheid van het parlement aangenomen.

Premier Brian Cowen heeft al aangekondigd dat hij vervolgens nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. Algemeen wordt verwacht dat hij die zal verliezen.

Hulpkredieten

Goedkeuring van de plannen is nodig om aanspraak te kunnen maken op de beloofde hulpkredieten van de EU en het IMF.

''We hebben hun hulp nodig om de vicieuze cirkel te doorbreken die onze nationale financiën en ons bancaire systeem bedreigde'', zei Lenihan tegen het parlement.