AMSTERDAM - Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat tot de bodem uitzoeken of vaker vertrouwelijke informatie van de Belastingdienst via personeel in handen van criminelen is gekomen.

Dat zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De kwestie werd aangekaart door Gerard Schouw (D66). Een uitzendkracht die bij de Belastingdienst werkte, heeft adresgegevens en burgerservicenummers doorgegeven aan de hoofdverdachte.

Die manipuleerde vervolgens de gegevens waardoor de Belastingdienst geld terugstortte op de rekening van de verdachte en niet van de aanvrager.

Uitermate vervelend

Weekers noemde de zaak 'uitermate vervelend'. Omdat de rechter zich er momenteel over buigt, wilde de staatssecretaris niet specifiek op de kwestie ingaan. Wel stelde hij dat 'keihard' tegen dergelijke gevallen moet worden opgetreden. Of het een geïsoleerd geval betreft, of dat er meer aan de hand is laat hij uitzoeken.

Ook kijkt hij naar de kwetsbaarheid van het systeem. Mensen kunnen nu onbeperkt rekeningnummers doorgeven aan de Belastingdienst waarop de voorlopige teruggave kan worden teruggestort. Mogelijk komt hier een eind aan, stelde Weekers.

Het hanteren van één rekeningnummer zou deze vorm van fraude flink beteugelen. Er kleven ook nadelen aan. "Dat zal ik goed in kaart brengen."