AMSTERDAM - Het personeel van het staalbedrijf Corus is het "spuugzat". Woensdagochtend hebben een kleine honderd werknemers van de 'Kooksfabriek II' een korte werkonderbreking gehouden. Gelukkig is er een licht in de duisternis voor het personeel. Corus en de vakbonden gaan weer praten met elkaar.

Staalbedrijf Corus

Bestuurder J. van Duynhoven van FNV Bondgenoten zei ervan uit te gaan dat het staalbedrijf vooral een beter loonbod op tafel zal leggen. "Lijkt me wel zo handig, tenminste, als ze geen stakingen willen."

FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond hebben het bedrijf de afgelopen dagen onder druk gezet. Als Corus niet voor 14 februari met een acceptabel CAO-bod komt, leggen de werknemers het werk neer. Twee weken geleden zijn de onderhandelingen over de CAO spaak gelopen.

Heikel punt is vooral de loonsverhoging. Corus wilde tot nu toe niet verder gaan dan een salarisverbetering van 1 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent in een CAO voor veertien maanden. De bonden eisen voor de circa 10.000 werknemers 4 procent voor twaalf maanden.

Kooksfabriek II

Volgens Van Duynhoven hebben woensdagochtend een kleine honderd werknemers van de 'Kooksfabriek II' al een korte werkonderbreking gehouden. "Dat was een wilde actie en ik heb signalen ontvangen dat de komende dagen meer spontane werkonderbrekingen niet zijn uit te sluiten. Wat aangeeft hoe spuugzat de mensen het zijn en dat Corus met een serieus bod moet komen."

De Corus-woordvoerder benadrukt dat het bedrijf "zeker niet van plan is te verzanden in CAO-onderhandelingen en acties". Volgens hem wordt teveel de nadruk gelegd op het loonbod. "Wij kijken naar het totaalpakket en de hele wensenlijst van de vakorganisaties betekent een verhoging van de loonkosten van 15 tot 20 procent. Wat natuurlijk buitensporig hoog is."

/ECONOMIEOok CNV dreigt met stakingen bij Corus