AMERSFOORT - Honderden werknemers bij distributiebedrijf DHL raken hun fulltimebaan kwijt. Het bedrijf wil hun baan halveren.

Het gaat om mensen die werken in distributieloodsen verspreid over het land

DHL gaat de sorteerprocessen in tijdsduur verkorten, aldus een woordvoerder. Voor tweehonderd mensen betekent dit dat hun voltijdbaan met ongeveer 50 procent wordt ingekort. De woordvoerder spreekt van een ''efficiencyslag''.

Laaggeschoold

Volgens CNV Vakmensen gaat het vooral om laaggeschoold personeel in de loodsen, zoals inpakkers en heftruckchauffeurs. ''Voor de meesten is zo'n halve baan helemaal geen optie. Dan belanden zij dus in feite op straat.''

De bond wil eerst een gedegen onderzoek naar het werkaanbod in de loodsen. ''Ik wil goed weten wat hier aan de hand is. Ik maak me grote zorgen, want ik weet niet of het hier bij blijft'', aldus Frans Westerman van de vakbond.

Flexibel

Westerman wijst erop dat het gaat om werk met veel pieken en dalen. Hij denkt dat het bedrijf met de parttimebanen een grote flexibele schil wil creëren. ''Zodra het druk wordt, vragen ze aan de parttimers of ze dan-en-dan nog even willen overwerken.''

Mensen die niet in deeltijd willen werken, kunnen volgens DHL terugvallen op het sociaal plan bij het bedrijf. Voor hen wordt dan binnen of buiten DHL naar ander werk uitgekeken.