WASHINGTON - De Democratische president Barack Obama is maandag tot een compromis gekomen met de Republikeinen op het gebied van de belastingkortingen.

Het Amerikaanse staatshoofd maakte bekend dat de door zijn voorganger George W. Bush ingevoerde belastingkortingen de komende twee jaar niet alleen geldig blijven voor de middenklasse, maar ook voor de rijken.

Obama wilde zelf de huidige belastingkortingen alleen voortzetten voor Amerikanen die hooguit 250.000 dollar per jaar verdienen.

Fel verzet

Obama stuitte echter op fel verzet van de Republikeinse partij, die ook de kortingen voor de meerverdieners wilde verlengen. De Democratische president heeft nu toegegeven aan de Republikeinen, die fors machtiger zijn geworden door de tussenstijdse verkiezingen vorige maand.

De president zei dat hij concessies had gedaan wegens de tijdsdruk. Zonder akkoord zouden alle kortingen op 1 januari aflopen. ''Ik twijfel er niet aan dat iedereen iets in dit compromis vindt dat hij niet leuk vindt'', zei Obama. ''Ik vind het niet leuk dat de belastingkortingen zijn verlengd voor de rijkste Amerikanen.''

501 miljard dollar

Het verlengen van alle kortingen met twee jaar kost de Amerikaanse overheid 501 miljard dollar (344 miljard euro), volgens het budgetbureau van het Congres. De enorme kostenpost komt op een moment dat Obama al kampt met een begrotingstekort van 1300 miljard dollar.

Het compromis krijgt naar verwachting snel goedkeuring van de Senaat. Republikeinen reageerden tevreden.

'Onverantwoord'

Maar enkele Democraten blijven aanhikken tegen de verlengde belastingverlaging voor de grootverdieners. ''Onverantwoord voor onze begroting'', vindt de Democratische senator Peter Welch uit Vermont. ''We verdedigen de belastingverlaging voor 98 procent van de Amerikaanse belastingbetalers, zoals de president oorspronkelijk had voorgesteld. Hij zou niet moeten terugkrabbelen. En wij ook niet.''

Volgens het compromis lopen de belastingkortingen nu af vlak voor de volgende presidentsverkiezingen in 2012.