BRUSSEL - De ministers van Financiën van de zestien landen die de euro hanteren, gaan proberen meer eenheid uitstralen.

Het uitmeten van allerlei meningsverschillen draagt niet bij aan het herstel van rust op de financiële markten.

Minister Jan Kees de Jager heeft dat maandagavond gezegd na beraad met zijn collega's in Brussel.

In de dagen voor de bijeenkomst hintten onder meer het Internationaal Monetair Fonds en huidig EU-voorzitter België op het vergroten van het noodfonds van 750 miljard euro, dat bedoeld is om de eenheidsmunt stabiel te houden.

Verder opperde voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep om Europese obligaties uit te geven, zodat landen die in financiële problemen verkeren makkelijker geld kunnen lenen.

Euro-obligaties

Volgens De Jager heeft het weinig zin om met voorstellen te komen ''waarvan duidelijk is dat ze niet door iedereen met applaus worden ontvangen''. Zo voelen Duitsland en Nederland niets voor het introduceren van euro-obligaties.

Volgens De Jager zou deze manier van gezamenlijk geld lenen op de kapitaalmarkt in het voordeel werken van landen die een potje maken van hun overheidsfinanciën, terwijl lidstaten die hun zaken wel op orde hebben duurder uit zijn.

Noodfonds

Over voorstellen om het noodfonds van 750 miljard euro fors te verhogen, was de minister behoedzaam. Hij vindt de discussie prematuur.

Tot dusver heeft alleen Ierland voor een kleine 70 miljard een beroep gedaan op het fonds. Er zit dus voorlopig nog genoeg in.

Eerder is in principe al afgesproken om het fonds, dat als tijdelijk was opgezet, na 2013 een permanent karakter te geven. Daarvoor is wel een wijziging van het EU-verdrag nodig.

Gezond

De Jager noemde het vooral belangrijk dat de EU-landen zo snel mogelijk hun financiën gezond maken.

Het verlagen van begrotingstekort en staatsschuld heeft volgens hem de afgelopen jaren veel te weinig prioriteit gehad. Steeds meer landen zijn het met hem eens, aldus De Jager.