AMSTERDAM - Ondanks de toegenomen prijsverschillen tussen zorgverzekeraars, zal naar verwachting maar 3 procent van de Nederlanders volgend jaar overstappen.

Dat blijkt uit een representatieve peiling van onderzoeksbureau Newcom onder bijna tweeduizend mensen, waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders niet uitgesproken tevreden zijn over hun zorgverzekeraar. Zij geven gemiddeld een 6,8 als rapportcijfer.

Toch blijven veruit de meeste mensen bij hun huidige verzekeraar. Dat komt waarschijnlijk omdat zij maar weinig echte verschillen zien, aldus Newcom.

Zorg op maat

Consumenten vragen zich bij hun keuze vooral af of een zorgverzekeraar wel zorg op maat biedt die past bij hun levensfase.

Ook moet een verzekeraar helpen bij het vinden van de juiste zorg en bijdragen aan verbetering van de gezondheidszorg. Verder vinden veel consumenten het belangrijk dat een verzekeraar hen helpt bij het volgen van een gezonde levensstijl.

Hoge huidige premie

Als mensen van zorgverzekeraar wisselen, doen zij dat vooral omdat zij hun huidige premie te hoog vinden. Van de ondervraagden overweegt 7 procent over te stappen en zegt 1,5 procent dat zeker te zullen doen.

Daaruit volgt volgens een berekening van Newcom dat waarschijnlijk 3 procent daadwerkelijk overstapt.