AMSTERDAM – De Britse bank HSBC is voor 9 miljard dollar aangeklaagd voor zijn aandeel in de grootschalige fraude van Madoff. Dat meldt de Wall Street Journal maandag.

De aanklacht komt van de curator van Madoff's investeringsmaatschappij, Irving Picard. Inmiddels lopen er al 100 rechtszaken, meldt de Amerikaanse zakenkrant.

Eerder kreeg de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase een aanklacht van 6,4 miljard dollar om de oren. De Zwitserse bank UBS werd voor 2 miljard dollar aangeklaagd.

Verdampt

HSBC zou een aantal fondsen hebben opgezet, zogeheten ‘feeder fondsen’, waarmee vers kapitaal aangetrokken werd voor het piramidespel. Waarschuwingen sloeg de Britse bank in de wind.

Als HSBC sneller had gereageerd, dan had het piramidespel van Madoff jaren eerder onthuld kunnen worden. Daardoor zouden er niet zoveel miljarden verdampt zijn, stelt Picard. De Britse bank wilde niet ingaan op de aanklacht.

Zwendel

Picard heeft tot 11 december de tijd om geld te claimen van partijen die geprofiteerd zouden hebben van Madoff's miljardenzwendel.

De meesteroplichter werd eind 2008 gearresteerd en vorig jaar veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf. Door de Ponzi-zwendel dupeerde de 71-jarige Madoff ruim 1300 cliënten voor een bedrag van ruim 13 miljard dollar.