'VS heffen deze week staalsancties op'

WASHINGTON - De Verenigde Staten heffen deze week hun extra invoerrechten op staal op. Dit heeft de Amerikaanse krant The Washington Post maandag gemeld onder verwijzing naar bronnen bij de regering en de staalindustrie.

Er gaan al enkele weken geruchten dat de Verenigde Staten de extra heffingen op korte termijn intrekken. Washington besloot in maart 2002 de staalimport extra te belasten om de eigen industrie te beschermen tegen goedkope staalproducten uit het buitenland.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de regering de kwestie nog steeds aan het onderzoeken is. "Er komt een bekendmaking wanneer het tijd is voor een bekendmaking", zei hij.

Het besluit om de staalinvoer extra te belasten is bij de Europese Unie helemaal verkeerd gevallen. De EU stapte dan ook naar de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, die oordeelde dat de Amerikaanse maatregel niet door de beugel kan.

Brussel heeft inmiddels een lijst met Amerikaanse producten opgesteld die het extra wil belasten, als de VS niet van hun besluit terugkomen. Deze extra heffingen komen neer op 2,2 miljard dollar. Worden deze invoerrechten van kracht, dan ontstaat er een directe handelsoorlog tusen de VS en de EU.

De Amerikaanse staalheffingen zouden drie jaar van kracht blijven. Als de regering-Bush ze voortijdig intrekt, kan dat gevolgen hebben voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. De kiezers in grote staalstaten als Ohio, Pennsylvania en West Virgina zouden Bush de rug kunnen toekeren.

Volgens The Washington Post zijn de adviseurs van Bush tot de conclusie zijn gekomen dat de VS niet het risico kunnen lopen dat de EU zwaardere invoerrechten op onder meer citrusfruit, groente, landbouwmachines en textiel legt. Deze producten staan op de sanctielijst die Brussel heeft ingesteld.

Tip de redactie