BRUSSEL - De eurozone heeft een groter noodfonds nodig dan het huidige vangnet van 750 miljard euro. Verder zou de Europese Centrale Bank (ECB) het opkopen van staatsleningen een extra 'boost' moeten geven.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport dat in bezit is van persbureau Reuters.

IMF-baas Dominique Strauss-Kahn zal het rapport maandag presenteren tijdens een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone en ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet.

Schuldencrisis

Volgens de organisatie zal door het uitbreiden van de maatregelen voorkomen worden dat het economisch herstel in Europa uit de rails loopt vanwege de huidige schuldencrisis.

De timing van het IMF-rapport is opmerkelijk. De Belgische minister van Financiën Didier Reynders gaf volgens verschillende media zaterdag namelijk aan het niet uit te sluiten dat het noodfonds voor de eurozone op korte termijn vergroot zal worden.

Noodregeling

Volgens de minister kunnen de eurolanden de huidige noodregeling makkelijk vergroten. Op dit moment praten ze namelijk over een permanente regeling voor eurolanden onder druk, met daarin een financieel vangnet met een grotere omvang. Deze regeling moet in 2013 ingaan. België is op dit moment voorzitter van de EU.

''Als we daar de komende weken of maanden over beslissen, waarom passen we het dan niet direct toe bij de huidige faciliteit?'', zo citeerde persbureau Bloomberg de minister. Eerder gaven de Europese zwaargewichten Duitsland en Frankrijk aan geen nut te zien in uitbreiding van het noodfonds.