REYKJAVIK - IJsland is nog enkele dagen verwijderd van een overeenkomst met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de terugbetaling van de Icesaveschulden van het land.

Dat meldde de IJslandse televisiezender Channel 2 zaterdagavond laat op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben enkele miljarden tegoed van IJsland die ze hebben voorgeschoten na het omvallen van de internetspaarbank Icesave in 2008.

Onderhandelaars

Volgens Channel 2 zal het geld terugbetaald worden met een rente van 2,78 procent. Over enkele punten zou nog worden onderhandeld, maar de betrokken onderhandelaars staan ''in voortdurend contact'' met elkaar.

Een eerdere overeenkomst, waarbij sprake was van een terugbetaling van de schulden aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk op basis van een rente van 5,5 procent, werd afgelopen maart nog door IJslanders afgewezen tijdens een nationaal referendum.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Financiën liet weten dat er nog geen overeenstemming is bereikt en herhaalde opmerkingen van vorige maand dat er vooruitgang is geboekt en de grove lijnen van een overeenkomst zijn neergezet.