AMSTERDAM – Het Europees noodfonds van 750 miljard euro kan verhoogd worden. Dat heeft de Belgische minister van financiën Didier Reynders zaterdag in Brussel tegen het Financieele Dagblad gezegd.

Reynders zei tegen de krant dat de eurolanden de huidige noodregeling ‘simpel kunnen opkrikken’. Hij sprak in naam van de EU, waar hij momenteel voorzitter van is.

Op dit moment praat de Europese Unie over de instelling van een permanente regeling, die moet ingaan vanaf 2013.

“Als we daarover de komende weken of maanden een besluit nemen, waarom kunnen we dat dan niet direct ook op de tijdelijke regeling toepassen”, aldus Reynders in het FD. Hij wil geen bedragen noemen.

Frankrijk en Duitsland hebben eerder gezegd dat het fonds, bedoeld voor eurolanden in nood, niet hoeft te worden uitgebreid.

Niet volstaan

Als alle probleemlanden – Portugal en Spanje - na Griekenland en Ierland een beroep op het noodpotje moeten doen, zal het bedrag van 750 miljard euro niet volstaan denken marktpartijen.

Het FD heeft berekend dat er toch minder dan 750 miljard euro overblijft, omdat landen die zelf in nood zijn niet meer meebetalen.

Reynders zei dat de ministers van Financiën maandagavond tijdens de reguliere vergadering praten over Portugal. Er liggen echter nog geen voorstellen klaar, zegt hij.