AMSTERDAM – Zakenbank JP Morgan is onthuld als de ‘mysterieuze handelaar’ die de helft van alle koper heeft gekocht op de Londen Metal Exchange. Dat weet de Sunday Telegraph dit weekend te melden.

De aankoop, met een waarde van anderhalf miljard dollar, heeft de prijs voor de directe levering van koper opgedreven tot 8.700 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds de financiële crisis in oktober 2008.

Zo’n hoge premie op de koperprijs reflecteert normaal gesproken een tekort aan het metaal, terwijl daar volgens kenners op dit moment geen aanwijzing voor is.

De Amerikaanse zakenbank wordt in verband gebracht met de deal, omdat het zelf op het punt staat een Exchange Traded Fund (ETF) in koper te introduceren. Een ‘tracker’ is een soort computergedreven beleggingsfonds.

Nieuwe zeepbel

Vorige maand hebben diverse metaalhandelaren geschreven naar de Financial Services Authority (FSA), de Britse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten.

Ze toonden zich bezorgd over de lancering van metaalfondsen van onder andere BlackRock, Goldman Sachs en Deutsche Bank, die zouden kunnen zorgen voor “de volgende financiële zeepbel".

JP Morgan wilde niet reageren. Volgens de Londen Metal Exchange is de markt van koper prima in orde.