Euro stijgt naar nieuwe historische hoogte

TOKIO - De euro heeft maandag op de valutamarkten in het Verre Oosten weer een record behaald. De koers van de Europese munteenheid steeg naar 1,2039, een peil dat sinds de introductie in januari 1999 niet is voorgekomen.

De munteenheid van twaalf Europese landen is de laatste tijd gestaag aan het stijgen. Het record van maandag doorbrak het hoogtepunt van 1,2015 dollar, dat pas vrijdag tot stand was gekomen. De hoge koers van maandag in Azië kon overigens niet standhouden. Maandagmorgen in Europa was de euro gezakt naar 1,1990 dollar.

De huidige koers staat in sterke tegenstelling met het dieptepunt van 0,8230 dollar, dat eind oktober 2000 werd geregistreerd. Dat de koers nu zo hoog staat, is voor een deel het gevolg van bezorgdheid over de tekorten in de Verenigde Staten. Dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 8,2 procent op jaarbasis is gegroeid, doet daar niets aan af.

Die groei is grotendeels tot stand gekomen met geleend geld. Lenen is in de VS relatief goedkoop. Het belangrijkste rentetarief van de Amerikaanse centrale banken staat op 1 procent. In de eurozone hanteert de Europese Centrale Bank 2 procent als belangrijkste rentetarief.

Beleggen in euro's levert dan ook meer op, met als gevolg dat de vraag naar de Europese munteenheid aan het toenemen is. Analisten zien voorlopig geen veranderingen in de bestaande situatie. Sommigen gaan ervan uit dat de koers van de euro tot boven 1,30 dollar kan oplopen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie