ETTEN-LEUR - De stakingen van postbodes treffen de branche van wenskaartenverkopers en -uitgevers onevenredig hard.

De Stichting Wenskaart Nederland vreest dat de verkoop van kerstkaarten onder de stakingen bij TNT Post zal lijden. Dat schrijft de brancheorganisatie vrijdag in een brandbrief aan de vakbonden.

Volgens de stichting besluiten veel mensen in de eerste week na Sinterklaas al dan niet kerstkaarten te versturen.

Onduidelijkheid over de bezorging zou een reden kunnen zijn om af te zien van een kerstwens per kaart. En dat terwijl enkele uitgeverijen en retailers het door de krimpende postmarkt en de economisch neergang sowieso al zwaar hebben, aldus de stichting.

Bruna

Bij de stichting zijn grote spelers van de wenskaartenmarkt aangesloten, zoals producenten Hallmark en Paperclip cards, en verkopers Bruna en Ako. Ook TNT zelf is aangesloten bij de stichting.

Postbodes leggen volgende week van woensdag tot en met vrijdag voor de derde keer het werk neer, omdat zij het niet eens zijn met de reorganisatieplannen van TNT Post.

Beperken

TNT heeft de bonden uitgenodigd voor een formeel overleg op maandag.

Vakbond BVPP heeft al gezegd af te zien van de staking, omdat TNT Post volgens deze bond van plan zou zijn het aantal gedwongen ontslagen verder te beperken. BVPP heeft niet het idee dat de reorganisatieplannen nog verder kan terugbrengen.