ZOETERMEER - Files kosten transportbedrijven tussen de 900 miljoen en 1,2 miljard euro. Dat becijferde TNO in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO.

De schatting is gebaseerd op de cijfers van vorig jaar. ''Naar verwachting is het fileleed voor transportondernemingen dit jaar ongeveer even groot. Daar hebben we echter nog geen exacte cijfers over'', aldus een woordvoerder van TLN vrijdag.

De organisaties stelden een top 50 van trajecten met duurste files vast. De grootste schadepost vorig jaar was het snelwegtraject Holendrecht-Oudenrijn tussen Amsterdam en Utrecht. De files daar kostten truckers vorig jaar ruim 19 miljoen euro.

"Hier is dit jaar flink aan de weg getimmerd, dus die zal bij nieuwe ramingen niet meer bovenaan staan", aldus de zegsman.

Niet genoeg

Volgens TLN en EVO zijn de maatregelen van het kabinet, zoals extra rijstroken, niet voldoende om het fileleed te verminderen. "Een aantal snelwegen worden niet snel genoeg aangepakt."

Dit geldt volgens de organisaties onder meer voor de knelpunten op de ring Rotterdam en een aantal verbindingen met het achterland, zoals de A15 en de A16. Ook een oplossing voor de A27 laat "nog jarenlang" op zich wachten. TLN en EVO vrezen dat onder meer de A1 door 't Gooi in de toekomst een groot knelpunt wordt.