AMSTERDAM – TNT Post geeft toe in het slepende postconflict dat al weken duurt bij het postonderdeel van TNT. Het postbedrijf zou bereid zijn het aantal gedwongen ontslagen met 550 te willen terugbrengen.

TNT wil het aantal gedwongen ontslagen verminderen, mits de vakbonden akkoord gaan met een matige loonontwikkeling in 2012 en 2013.

Volgens de BVPP heeft TNT voorgesteld 300 extra banen te creeren bij Pakketservice en 250 banen in stand te houden door een langzamere invoering van het nieuwe bedrijfsmodel.

Voorwaarde is dat werknemers instemmen met een nullijn in 2012 en een loonsverhoging van 1 procent in 2013. De BVPP zal dit voorstel op korte termijn aan zijn leden voorleggen.

Goede start

Bij de handreiking van TNT zou meespelen dat topman Peter Bakker het bedrijf in tweeën gaat splitsen in een postbedrijf en een pakjesbedrijf. Hij zou het postbedrijf een goede start willen meegeven. Donderdag verklaarde Bakker in een persconferentie dat hij er “bijna zeker” van is dat er voor eind mei oplossingen zijn in het postconflict.

TNT Post moet 430 miljoen euro besparen en wil daarom alle voltijd-postbodes ontslaan. Tot 2013 moeten er 11.000 banen verdwijnen.

Staken

BBVP maakt vrijdag ook bekend niet meer aan de staking van volgende week deel te nemen. De vakbond is er niet meer van overtuigd dat een staking iets gaat veranderen aan het voornemen van TNT om het bedrijf te reorganiseren. BBVP vertegenwoordigt 5.200 postbodes en postsorteerders van TNT.

Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak gaan wel door met de stakingen. "Het aantal gedwongen ontslagen kan en moet lager", zegt Peter Wiechmann, bestuurder van FNV.

Vermindering

"Ik heb het gevoel dat TNT meer kan bieden dan ze nu doen", zegt bestuurder Inge Bakker van CNV tegen Dow Jones. "Er zit nog ruimte, maar TNT toont totaal geen bereidheid."

Komende week gaan de postbodes drie dagen staken voor vermindering van het aantal gedwongen ontslagen. Van dinsdag 7 december 23.00 uur tot vrijdag 10 december 23.00 uur worden er alleen medische post en rouwkaarten bezorgd.