DEN HAAG - De postbodes gaan komende week opnieuw staken voor vermindering van het aantal gedwongen ontslagen bij TNT Post. Dat hebben Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak donderdag gezegd.

De postbodes leggen het werk volgens de vakbonden neer van dinsdagavond 7 december 23.00 uur tot en met vrijdag 10 december 23.00 uur. Medische post en rouwkaarten zijn net als vorige keer uitgezonderd van de acties.

TNT Post gaat reorganiseren en dat kost elfduizend banen. Het postbedrijf verwacht dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft tot 3100, maar dat vinden de vakbonden te veel.

''Wij willen dat dit aantal naar beneden gaat. TNT is onvoldoende op onze eisen ingegaan'', aldus de Abvakabo-woordvoerster.

''Wij hadden het graag anders gezien, maar TNT Post is nog steeds niet met constructieve voorstellen gekomen. Dan rest ons niets anders dan actievoeren'', zei de woordvoerster van CNV Publieke Zaak.

Teleurgesteld

De bonden willen dat TNT de reorganisatie geleidelijker uitvoert en het aantal gedwongen ontslagen nog verder beperkt.

TNT Post is teleurgesteld over de opstelling van de vakbonden. ''Wij zijn al jarenlang aan het praten met de vakbonden en geloven niet dat dit kan worden opgelost met stakingen'', zei een woordvoerster. ''Wij geloven in de kracht van de dialoog.''

Vorige week werd de postbezorging al twee dagen stilgelegd. Van de 20.000 mensen die op de afdelingen werken waar de klappen zullen vallen, hadden zich vorige week donderdag 2500 mensen als staker ingeschreven.