AMSTERDAM - De Federal Reserve heeft tijdens de economische crisis miljardenleningen verstrekt aan Rabobank en Fortis. Dat blijkt uit cijfers die de Fed woensdag bekendmaakte over de noodkredieten die de Amerikaanse centrale bank in de periode 2007-2010 verstrekte.

De Fed leende in deze periode in totaal 3.300 miljard dollar uit.

Die leningen vielen onder de Term Auction Facility, een regeling die na het begin van de wereldwijde economische crisis eind 2007 in het leven werd geroepen.

Dankzij deze noodfaciliteit konden commerciële banken kortetermijnleningen – met een looptijd van 28 of 84 dagen - afsluiten bij de Fed.

Nederlandse banken

Het Amerikaanse kantoor van Rabobank in New York leende in totaal 23,75 miljard dollar van de Fed. De bank klopte tussen maart 2009 en december 2009 tien keer aan bij de Fed voor leningen variërend van 317 miljoen tot 5 miljard dollar.

Dit geld is inmiddels terugbetaald, meldde een woordvoerder aan het ANP. Hij benadrukte dat het bij de leningen niet ging om noodzaak, maar dat het puur uit voorzorg was, voor als de situatie op de financiële markten zou verslechteren.

Fortis deed in februari 2008 voor het eerst en in januari van dit jaar voor het laatst een beroep op de regeling. De totale waarde van de 34 leningen is 58,65 miljard dollar.

ING en ABN Amro deden beiden slechts een keer een beroep op de noodfaciliteit. ING leende in juni 2009 5 miljard en ABN Amro in februari 2008 1,5 miljard dollar.

Europese banken

Ook andere buitenlandse banken maakten gebruik van de regeling van de Amerikaanse centrale bank. De Britse bank Barclays is met 232 miljard dollar de bank die voor het grootste totaalbedrag gebruikmaakte van de Term Auction Facility.

In de top tien staan verder nog de Britse banken Bank of Scotland en RBS , het Franse Société Générale, Dresdner Bank en Bayerische Landesbank uit Duitsland en Dexia uit België.

Het grootste bedrag dat in een keer werd geleend, staat op naam van Bank of America. Die leende in het voorjaar van 2009 60 miljard dollar.

De Amerikaanse centrale bank publiceerde woensdag in totaal meer dan 21 duizend transacties die vielen onder elf verschillende noodregelingen, waaronder de Term Auction Facility.

Huizenmarkt

Voor de kredietcrisis was de sterke dollar en de groeiende Amerikaanse huizenmarkt voor veel buitenlandse banken reden om in de Amerikaanse economie te investeren. Tijdens de kredietcrisis wilde de Fed niet riskeren dat banken hun investeringen zouden terugtrekken uit de Verenigde Staten, waardoor de Amerikaanse economie nog verder zou instorten.

Daarom riep de centrale bank verschillende regelingen in het leven, waaronder de Term Auction Facility, waar ook buitenlandse banken een beroep op konden doen.