DEN HAAG - Verzekeraar Aegon gaat een reorganisatie doorvoeren in de Verenigde Staten. De komende twee jaar schrapt het bedrijf 400 tot 500 banen, ongeveer 5 procent van het personeelsbestand in de VS. Dat heeft Aegon woensdagavond laat bekendgemaakt.

Aegon raamt de eenmalige herstructureringskosten op ongeveer 80 miljoen dollar (61 miljoen euro). Daarvan komt 60 miljoen dollar in het vierde kwartaal in de boeken en 20 miljoen in 2011.

De reorganisatie hangt samen met het besluit om de verkoop van bepaalde verzekeringsproducten stop te zetten. Hiervoor verwacht Aegon een last te moeten nemen van 210 miljoen dollar.

Deze post heeft betrekking op afschrijvingen op goodwill en andere immateriële activa, aldus Aegon.

Kernactiviteiten

''Voor Aegons lange termijn strategie is het van essentieel belang dat de onderneming zich richt op zijn kernactiviteiten en mogelijkheden benut om de efficiency verder te verbeteren. Ons besluit om een aantal activiteiten samen te voegen, sluit daar volledig bij aan'', aldus Mark Mullin, bestuursvoorzitter van Aegon Amerika.

Het verzekeringsconcern verwacht dat de maatregelen tot kostenbesparingen zullen leiden van rond de 70 miljoen dollar per jaar.