GENEVE - Het wereldwijde economische herstel verliest aan kracht en is te zwak om de 30 miljoen mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de recessie weer aan het werk te helpen.

De groei wordt te veel afgeremd door draconische bezuinigingsmaatregelen van rijke industrielanden. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties in een woensdag gepubliceerd rapport.

''De weg naar herstel na de grote recessie blijkt lang, hobbelig en zwaar. Na een jaar van fragiel en onregelmatig herstel, is de wereldeconomie nu over een breed front aan het afzwakken'', aldus het VN-rapport.

Volgens de volkerenorganisatie groeit de wereldeconomie volgend jaar met 3,1 procent, na een groei van 3,6 procent dit jaar. In de Verenigde Staten zwakt de groei in 2011 af van 2,6 procent dit jaar tot 2,3 procent.

In de eurozone bedraagt de groei volgend jaar naar verwachting 1,3 procent en in Japan 1,1 procent.

Opkomende markten

De groei zal in 2011 opnieuw gestuwd worden door de opkomende markten China, India en Brazilië.

Maar ook bij deze landen, die al geruime tijd meer dan de helft van de wereldwijde expansie voor hun rekening nemen, zal de groei de komende twee jaar tot rond de 6 procent afzwakken.

Een lichtpuntje in het rapport is dat de wereldwijde inflatie de komende twee jaar naar verwachting laag blijft, behalve in enkele Aziatische landen.