AMSTERDAM – De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de ontheffing, op basis waarvan vastgoedinvesteerder Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) mocht werken, vorig jaar september al ingetrokken.

''Sinds dat moment overtreedt VSM de wet’’, liet een woordvoerder van DNB woensdag weten.

Het Arnhemse bedrijf heeft zijn honderden obligatiehouders vanaf april dit jaar geen rente meer uitbetaald. In totaal legden de beleggers 24 miljoen euro in in het fonds dat een totaal vermogen had van 38 miljoen euro.

De beleggers vrezen de dupe te zijn geworden van fraude. Volgens hen is nog ongeveer 16 miljoen euro aan vastgoed over.

Geld verdwenen

Dat bedrag is tien keer de huuropbrengst, wat volgens de betrokken hypotheekbank en vastgoedexperts een normale maatstaf is, aldus de beleggers. De rest van het geld is volgens hen grotendeels verdwenen.

Voormalig bestuurder Giedo Mensink ontkent dat er nog maar 16 miljoen euro aan vastgoed over is. De waarde van de beleggingen bedroeg volgens hem in het eerste kwartaal van dit jaar 25 miljoen euro.

Economische crisis

Mensink stelt dat het bedrijf te lijden heeft gehad onder de economische crisis. Een deel van de vastgoedportefeuille werd daardoor afgewaardeerd met als resultaat een negatief eigen vermogen. ''En we mochten niet meer verder met het uitgeven van nieuwe obligaties’’, aldus de oud-bestuurder. Het gevolg was volgens hem dat het bedrijf niet meer aan de renteverplichtingen kan voldoen.

Eerder stelde Mensink dat van fraude geen sprake is. ''Anders hadden we geen goedkeurende verklaring van onze accountant gehad. Halverwege 2008 en 2009 zijn er nog controles geweest. De uitkomst daarvan was goed.’’

2007

Navraag bij de Kamer van Koophandel wijst uit dat over 2007 voor het laatst een jaarrekening met een goedkeurende verklaring van een accountant – PwC – is ingediend. Dat gebeurde overigens pas vorig jaar. Bij de jaarrekening over 2008 zit geen accountantsverklaring. Accountantsorganisatie PwC wil desgevraagd geen uitspraken doen over klanten.

Volgens Mensink krijgt de Stichting Belangen Obligatiehouders VSM, die eerder deze maand het bestuur overnam, binnenkort alle jaarstukken.

Advocaat Jan Willem van der Velden, die zo’n 400 gedupeerde obligatiehouders vertegenwoordigt, meldt dat onderhandelingen over een doorstart in een vergevorderd stadium zijn. Volgens DNB staat een curator het bedrijf bij in het zoeken naar een oplossing.