HILVERSUM - De politieke partij 50PLUS van onder meer voormalig PvdA'er Jan Nagel heeft aangifte gedaan wegens oplichting bij het pensioenfonds van sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale.

De partij die eerder opereerde onder naam Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie (OokU), richt zich in de zaak tegen drie (oud-)topmannen van het bedrijf.

50PLUS maakte de aangifte woensdag bekend. Eerder dit jaar kwamen financiële problemen aan het licht bij het fonds van Smit, waardoor een korting van 13,2 procent dreigde op de uitkeringen van gepensioneerden.

Maar baggeraar Boskalis, dat Smit eerder dit jaar overnam, wil dit voorkomen door 30 miljoen euro in het fonds bij te storten.

Fouten

Volgens 50PLUS is het bedrag dat Boskalis op tafel legt veel te laag. Volgens berekeningen zou het, inclusief de wettelijke rente, minimaal 100 miljoen euro moeten zijn om fouten uit het verleden goed te maken.

Ook noemt de partij het chantage dat de baggeraar als voorwaarde heeft gesteld dat pensioendeelnemers niet naar de rechter stappen om misstanden aan de kaak te stellen.

Verplichting

Uit stukken die in bezit zijn van 50PLUS zou blijken dat in het verleden miljoenen zijn opgenomen uit het fonds om bedrijfsproblemen op te lossen en dat de verplichting om dit terug te betalen, niet is nagekomen.

Ook is volgens de aangifte 25 tot 35 miljoen euro te weinig aan werkgeverspremie in het pensioenfonds gestort.

Wanbeleid

Na het bod van Boskalis besloot de deelnemersraad van het Smit-pensioenfonds af te zien van een gang naar de rechter. De raad wilde bij de ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam een onafhankelijk onderzoek afdwingen naar wanbeleid bij het fonds.

50PLUS stelt begin deze maand overleg te hebben gehad over het doen van aangifte van oplichting met leden van de Vereniging Pensioenherstel Smit in oprichting. Maar wegens het bod van Boskalis hebben ook deze betrokkenen de gang naar de rechter niet doorgezet.

Omdat 50PLUS inmiddels wel kennis had opgedaan over de zaak, acht het zichzelf nu bevoegd aangifte te doen.

Kortingen

Eerder heeft de partij als OokU De Nederlandsche Bank (DNB) nog met de rechter gedreigd wegens aangekondigde kortingen op pensioenuitkeringen. Volgens OokU zou DNB de financiële positie van fondsen verkeerd beoordelen.

Maar volgens Nagel is bij nader inzien besloten per individueel fonds het korten van pensioenuitkeringen aan te pakken.