AMSTERDAM - De zorgen over de Europese schuldencrisis hebben de waarde van de euro dinsdag opnieuw onder druk gezet. De Europese munt was daardoor voor het eerst in ruim twee maanden minder dan 1,30 dollar waard.

De koers van de euro daalde dinsdagmiddag tussentijds tot 1,2964 dollar. Dat was de laagste stand sinds 16 september. Rond de opening van de beurzen op Wall Street klom de koers weer iets op, tot 1,2985 dollar.

Aan het begin van deze maand steeg de waarde van de euro nog tot het hoogste niveau sinds het begin van het jaar (1,4280 dollar). Op dat moment woog de onzekerheid over de Amerikaanse economie nog zwaarder dan de zorgen over de overheidsschulden in Europa.

Ierland

Met de escalatie van de financiële problemen in Ierland sloeg de stemming op de valutamarkten echter om. In de afgelopen week verloor de euro ruim 5 procent van zijn waarde tegenover de dollar.

Ondertussen gingen dinsdag de rentetarieven die beleggers vragen voor het houden van Portugese, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties verder omhoog. De rente die beleggers willen krijgen voor tienjarige leningen van Spanje klom tot boven de 5,5 procent, vergeleken met 5,46 procent aan het einde van de dag op maandag.

Dat is 3 procentpunt meer dan Duitsland moet betalen voor zijn leningen, een nieuw record.

Portugal

De rente op Portugese staatsleningen liep op van 7 procent tot 7,072 procent. Ook het Italiaanse staatspapier stond onder druk. Het rendement op deze leningen klom van 4,64 procent tot 4,69 procent.

''Rationeel bekeken, op basis van de fundamenten van de Italiaanse economie, lijkt de reactie overtrokken. Maar de markt is in paniek en dat kan betekenen dat de vertrouwenscrisis in de eurozone in een gevaarlijkere fase is terechtgekomen'', aldus een analist van UniCredit Bank.