ZURICH - Hevige aardbevingen in Haïti, Chili en Nieuw-Zeeland hebben de kosten van natuurlijke en door de mens veroorzaakte catastrofes verdrievoudigd. Dat maakte herverzekeraar Swiss Re dinsdag bekend.

De economische schade bedraagt dit jaar 168 miljard euro, aldus het Zwitserse bedrijf, tegen 48 miljard euro in 2009. De grootste kostenpost was de aardbeving in Chili, die leidde tot de uitbetaling van 6 miljard euro aan claims.

De schade van een aardbeving in Nieuw-Zeeland en een winterstorm in Europa voegden daar nog eens 2,3 miljard euro aan toe.

Als het gaat om mensenlevens, spande de aardbeving in Haïti de kroon. Daarbij kwamen 222.000 mensen om. Een hittegolf in Rusland eiste nog eens 15.000 levens, waarmee 2010 het hoogste aantal slachtoffers door natuurrampen kende sinds 1976.

Verzekeringssector

De verzekeringssector heeft in 2010 voor in totaal 36 miljard dollar (28 miljard euro) uitgekeerd aan natuurrampen en door de mens veroorzaakte catastrofes, blijkt uit de berekening. Hoewel het bedrag overeenkomt met het gemiddelde over de laatste twintig jaar is het 34 procent hoger dan in 2009.

De herverzekeringsindustrie heeft volgens de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal al een aantal jaar last van een zogenaamde ‘zachte’ markt. Herverzekeraars kunnen de prijzen niet verhogen omdat er weinig vraag is en omdat veel herverzekeraars een kapitaaloverschot op de balans hebben staan.

Voor de olieramp in de Golf van Mexico wordt vooralsnog een totale schadeclaim van 1 miljard dollar verwacht, maar er is veel onzekerheid over hoeveel schadeclaims er nog komen.