Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Achterstanden TNT Post door staking ingelopen

AMSTERDAM - De achterstanden bij TNT Post als gevolg van de tweedaagse staking zijn ingelopen. Dat meldt een woordvoerder van het postbedrijf. Alle achterstallige post is dinsdag weggewerkt. Door de staking waren miljoenen poststukken niet op tijd bezorgd.
Door Novum/ANP

De medewerkers van TNT Post legden donderdag en vrijdag het werk neer uit protest tegen reorganisatieplannen en gingen zaterdag weer aan het werk. TNT Post wil af van elfduizend werknemers, van wie er 3100 gedwongen worden ontslagen.

Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak hadden de TNT Post-medewerkers opgeroepen het werk neer te leggen, toen het bedrijf niet met een 'afdoende reactie' kwam op de eis van de bonden om het aantal ontslagen naar beneden bij te stellen.

De medewerkers van TNT Post vinden dat het kabinet moet ingrijpen. Tijdens de tweedaagse stakingsactie zijn vijftienduizend handtekeningen aangeboden aan minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA).

Verstoorde postmarkt

Het kabinet gaat eerst onderzoeken of nieuwe postbedrijven de Nederlandse postmarkt verstoren met te lage tarieven.

Donderdag komt het landelijke actiecomité TNT om 17.00 uur bijeen om eventuele nieuwe acties te bespreken. Die acties komen er als TNT niet over de brug komt met een acceptabel aanbod voor vermindering van het aantal gedwongen ontslagen, meldt vakbond Abvakabo.

Europarlementariërs

De liberalisering van de postsector in een groot aantal landen van de Europese Unie komt te snel. De Europese Commissie zou lidstaten die de markt op 1 januari niet openstellen, dan ook niet moeten straffen, zo stelde een groep Europarlementariërs dinsdag voor de lancering van een petitie voor de commissie.

De actie is onder meer een initiatief van het Nederlandse SP-Europarlementslid Dennis de Jong en collega's uit de christendemocratische, sociaaldemocratische, liberale en groene fracties. Zij worden ondersteund door de internationale vakfederatie van postbodes.

De politici zijn bezorgd over de slechtere arbeidsvoorwaarden voor postbodes, ontslagen en voor een verslechterde dienstverlening. Volgens De Jong geeft de actie ook Nederlandse postbodes een steun in de rug, hoewel Nederland al is begonnen met de liberalisering.


Lees meer over:

TNT

Aanbevolen artikelen