PARIJS - Frankrijk zal Nederland betrekken bij de voorbereiding van de volgende top van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld, die in Frankrijk plaatsheeft. Een van de onderwerpen waarover Nederland meepraat is monetair beleid.

Dat heeft premier Mark Rutte maandag tijdens een bliksembezoek aan Parijs afgesproken met de Franse president Nicolas Sarkozy. Frankrijk is de komende voorzitter van de G20.

Of Rutte ook daadwerkelijk aan tafel mag aanschuiven, is nog niet bekend. Dat besluit volgt later, zei de minister-president na afloop van zijn besprekingen. Rutte toonde zich tevreden met de betrokkenheid bij de voorbereidingen van de komende top.

Op de laatste top in het Zuid-Koreaanse Seoul was Nederland er niet bij. Met enkele toppen die daaraan voorafgingen, mocht Nederland wel meedoen.

Immigratie

Verder heeft Rutte met Sarkozy afgesproken om nauw te gaan samenwerken op het gebied van immigratie. Binnenkort zal daarom minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) naar Parijs gaan om met zijn Franse ambtgenoot hierover te overleggen, zei Rutte.

De premier zoekt bondgenoten om samen op te trekken omdat het belangrijk is goede afspraken daarover te maken. Meerdere landen willen volgens hem eveneens de komst van kansarme immigranten voorkomen.

Eerder deze maand heeft hij daar ook over gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Rutte sprak maandag in Parijs ook nog met premier François Fillon.

Mark Rutte in Parijs