EMMEN - De directie van het in financiële problemen verkerende Dierenpark Emmen is boos op de vakbonden FNV en CNV. Die hebben de gesprekken over het saneringsplan voor de dierentuin vorige week verlaten en weigeren terug te keren aan de onderhandelingstafel.

Dinsdag moet er een onderhandelingsakkoord over het saneringsplan liggen; anders komt er geen lening van 1,4 miljoen euro van de gemeente Emmen en dreigt een faillissement.

De directie heeft de bonden maandag met klem gevraagd weer in gesprek te gaan ''in het belang van de medewerkers die het vooruitzicht hebben van een dienstverband of hopen op een afvloeiingsregeling''.

Faillisement

De vakbonden, die het saneringsplan eerder ,,een dictaat zonder onderhandelingsruimte'' noemden, verwachten echter dat het personeel meer voordeel heeft van een faillissement met doorstart dan het afslankingsplan dat nu op tafel ligt. Zij hebben de hoop op een akkoord met de directie opgegeven.

Beide partijen worden het niet eens over het aantal arbeidsplaatsen dat moet verdwijnen. Het saneringsplan voorziet in het ontslag van zeventig mensen, van wie veertig vaste krachten. De bonden willen dat dat er minder worden. Volgens de dierenparkdirectie is dit niet haalbaar.

Onderhandelingen

Het college van B en W van Emmen kreeg maandag van de bonden en dierenparkmedewerkers een petitie met het verzoek de onderhandelingen weer vlot te trekken. Het gemeentebestuur is echter niet van plan zich hiermee te bemoeien.

Op dit moment overleggen bonden en de fractievoorzitters uit de Emmer gemeenteraad over de situatie.