NIEUWEGEIN - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil dat er snel een einde komt aan de nijpende leegstand van voormalige boerderijen.

Deze woningen zijn nu vaak onverkoopbaar omdat een boerderij een bedrijfswoning is waar alleen mensen mogen wonen die er ook werken.

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de branchevereniging van makelaars dit probleem met spoed aan te pakken. Met een aangenomen motie van het CDA om de status van een plattelandswoning wettelijk te verankeren, is sinds de val van het kabinet niets meer gebeurd.

Probleem

De huidige wetgeving zorgt voor een groot probleem als een boer met zijn bedrijf stopt en de grond los van de boerderij verkoopt. Door de voormalige boerderij een speciale status van plattelandswoning te geven, kunnen er ook mensen wonen zonder er te werken.

Een woordvoerder van de NVM kon niet aangeven hoeveel boerderijen momenteel leegstaan, maar hij zei wel dat het probleem al meerdere jaren bestaat. Het hele landelijke gebied is gebaat bij betere wetgeving op dit terrein, aldus de NVM.