NEURENBERG - De werkloosheid in Duitsland is in januari sterk opgelopen. Volgens het Duitse arbeidsbureau bedroeg het aantal werklozen 4,29 miljoen, 326.400 meer dan de maand ervoor. Daarmee was 10,4 procent van de Duitse beroepsbevolking werkloos tegen 9,6 procent in december.

De toename is de grootste sinds december 1997. Arbeidsbureaudirecteur Bernhard Jagoda weet dit woensdag aan het slechte weer in Duitsland. Januari werd gekenmerkt door veel kou en sneeuw. Ook de economische teruggang in Duitsland speelde een rol.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden nam het aantal werklozen toe met 31.000 tot 3,98 miljoen. Dit betekende de dertiende achtereenvolgende maand met een stijgende werkloosheid.

De sterk opgelopen werkloosheid is slecht nieuws voor de sociaal-democratische bondskanselier Gerhard Schröder. Zijn tegenstrever in de landelijke verkiezingen in september, de christen-democraat Edmund Stoiber, zal hem dit inwrijven, zo verwachten economen. Schröder wil de werkloosheid dit jaar hebben teruggebracht tot 3,5 miljoen. Nu moet hij hopen op een spoedig herstel van de Duitse economie.