ZAANDAM - CNV-bestuurder R. Leloux heeft supermarktketen Albert Heijn gevraagd een punt te zetten achter de prijzenoorlog. Er komt te veel druk op het personeel in de supermarkten. Volgens hem krijgen werknemers met een tijdelijk contract de rekening gepresenteerd van de prijsoorlog.

Dat heeft Leloux zaterdag gezegd. Hij krijgt vooral de afgelopen twee weken signalen binnen dat in arbeidsuren van tijdelijk personeel geschrapt wordt of dat contracten niet verlengd worden. “Een stille manier om te bezuinigen”, aldus Leloux.

De CNV-er vreest dat de gevolgen vanaf januari alleen maar duidelijker worden. “Dan is de koophausse voorbij. En dan zullen contracten zijn opgezegd of worden opgezegd. Natuurlijk geen gedwongen ontslagen. Dit kan zonder veel ophef.” Tussen de 20 en procent van het winkelpersoneel werkt op contractbasis.

Leloux heeft juist Albert Heijn gevraagd de prijzenoorlog te stoppen omdat deze keten de slag ook is begonnen. “Dat betekent niet dat AH de prijzen weer moet verhogen. Het is voor de werkgelegenheid beter als ze niet verder verlagen.”

Albert Heijn ontkent dat de prijzenoorlog leidt tot schrappen van contracten van winkelpersoneel. “We bezuinigen niet op winkelpersoneel. We schrappen, zoals eerder aangekondigd, 440 arbeidsplaatsen op de kantoren”, aldus een woordvoerder.

De signalen die het CNV heeft gekregen hebben volgens de woordvoerder eerder te maken met de langer bestaande operatie om het personeel in de winkels zo efficiënt mogelijk in te zetten. “Alleen de uren tellen die daadwerkelijk gewerkt worden. We zijn al langer scherp waar het gaat om het inzetten van mensen”, aldus de woordvoerder.