De ministers van Financiën van de zestien eurolanden zijn het zondag in Brussel eens geworden over een pakket steunmaatregelen voor Ierland.

Het totale steunpakket bedraagt 85 miljard euro, maar 17,5 miljard daarvan is afkomstig van kasreserves van de Ierse overheid en Ierse pensioenfondsen. Daarnaast willen het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken, die de euro niet hanteren, nog eens 5 miljard op tafel leggen.

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën was het noodzakelijk in te grijpen om de euro stabiel te houden. ''We hebben laten zien dat we pal staan voor de euro en ook voor de stabiliteit van de banken.''

Fors bloeden

De Jager wees erop dat Ierland ''fors moet bloeden'' voor de steun. Het zal de komende jaren zeer drastisch moeten bezuinigen.

Bovendien zien de aandeelhouders van de Ierse banken vrijwel niets meer terug van hun beleggingen. Ierland moet een flinke risicopremie betalen voor de noodhulp, zei De Jager verder.

De bewindsman noemde het van groot belang dat EU-landen zo snel mogelijk hun overheidsfinanciën op orde krijgen. Ook zullen veel lidstaten, vooral in Zuid-Europa, krachtige economische hervormingen moeten doorvoeren.

''We zullen alles doen om te voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor landen die in problemen komen.''

Eerste euroland

Ierland is het eerste euroland dat een beroep doet op het noodfonds van 750 miljard dat eurolanden en Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelopen voorjaar instelden.

Voordien kreeg Griekenland al voor 110 miljard euro noodhulp. De eurolanden geven garanties af, waardoor tegen een lagere rente geld op de kapitaalmarkt kan worden geleend.

De Jager gaf toe dat er risico's zijn voor eurolanden en IMF als de Grieken of de Ieren de leningen niet kunnen terugbetalen.

Volgens De Jager is zondag niet gesproken over steun aan Portugal, dat ook in grote problemen zit.