BERLIJN/BRUSSEL - Een permanent Europees noodfonds voor landen in financiële moeilijkheden is een stap dichterbij gekomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft samen met andere EU-leiders de eerste voorstellen gepresenteerd voor zo'n crisismechanisme voor de EU-landen met de euro.

Volgens een Duitse regeringswoordvoerder zondagmiddag werkte Duitsland voor de plannen nauw samen met Frankrijk, EU-president Herman Van Rompuy, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en met de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker.

Het concept wordt nu voorgelegd aan de EU-ministers van Financiën, die in Brussel vergaderen over een steunpakket voor Ierland. De knoop over het noodfonds kan midden december worden doorgehakt op de top van Europese leiders in Brussel.

Aflossen huidige systeem

Het noodfonds moet het huidige systeem aflossen dat bedoeld is tot midden 2013. Duitsland wil dat ook de particuliere sector gaat meedoen aan reddingsacties in de eurozone, maar dit was bij andere eurolanden omstreden. Voor een permanent fonds is een wijziging van het Verdrag van Lissabon nodig.

In het Frans-Duitse compromis over het mechanisme staat nu dat ook banken daaraan gaan meedoen, maar dat wordt dan wel van geval tot geval bekeken. Duitsland eiste aanvankelijk een automatische deelname.

De Europese leiders werden het in oktober al eens over de noodzaak van een permanent fonds om het huidige systeem te vervangen. Het overleg hierover lijkt nu versneld te zijn uit vrees dat de crisis in Ierland uitdijt naar andere landen in de eurozone.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier