AMSTERDAM - De Ierse regering en afgevaardigden van de EU en het IMF hebben in grote lijnen een akkoord bereikt over de inhoud van een steunpakket ter waarde van 85 miljard euro. Dat zeggen diplomaten tegen verschillende persbureaus.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de Europese ministers van Financiën die zondagmiddag in Brussel bijeenkomen.

Volgens de Franse minister van Financiën Christine Lagarde moet onder meer de rente op de lening van 85 miljard euro nog bepaald worden.

"Het hulpplan voor Ierland is bijna afgerond. We moeten nog een paar details bespreken, met name over de rente. Ik denk dat het einde van de onderhandelingen in zicht is", zei Lagarde voorafgaand aan de bijeenkomst in Brussel.

Voorwaarden

Een voorwaarde voor het steunpakket zou onder meer zijn dat 35 miljard euro wordt gebruikt voor de redding van een aantal Ierse banken die op het punt van omvallen staan.

Het andere deel moet worden gebruikt voor het terugdringen van het overheidstekort, dat met 32,1 procent van het Bruto Binnenland Product ruim tien keer zo hoog is als is toegestaan.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei zondag tegen radiozender Europe 1 dat hij hoopt op een unaniem besluit van de EU-lidstaten.

Onrust

Ierland is na Griekenland het tweede euroland dat noodhulp krijgt. Eerder deze week kondigde de Ierse regering bezuinigingen ter waarde van 10 miljard euro aan. Daarnaast moet er 5 miljard euro extra binnenkomen in de vorm van belastingen. Ierland hoopt hiermee in 2014 het begrotingstekort weer op de maximaal toegestane 3 procent te hebben.

Op de financiële markten is er veel onrust over de schuldencrisis. Beleggers zijn bang dat na Ierland ook Portugal een beroep zal moeten doen op het noodfonds.

Lees alles over de schuldencrisis in het dossier op NUzakelijk