UTRECHT - De ministers van Financiën van de eurolanden en de Europese Unie komen zondag in Brussel bijeen voor overleg over de stabiliteit van de eurozone en de situatie in het noodlijdende Ierland.

Het begin van de gesprekken is gepland om 13.00 uur.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) benadrukte zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed opnieuw zijn vertrouwen in de Europese munt, maar erkende zich grote zorgen te maken.

''Als wij niet alert optreden, kunnen we een probleem krijgen. En als het mis zou gaan, gaat het ook echt goed mis'', aldus De Jager.

Verslag

Zondag zullen de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds verslag uitbrengen over de situatie in Ierland, dat onder meer forse bezuinigingen moet doorvoeren en de financiële sector moet saneren.

Aan de hand van hun bevindingen moeten volgens De Jager de Europese ministers besluiten wat er moet gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld zijn om Ierland definitief een beroep te laten doen op het Europese noodfonds.

''Ik denk dat de euro absoluut zal overleven'', zei De Jager. In media is sprake van een steunpakket van 85 miljard euro.

Draconische bezuinigingen

Afgelopen week kondigde de Ierse regering draconische bezuinigingen aan om zich te verzekeren van de internationale steun.

Desondanks blijven de zorgen op de financiële markten groot. Beleggers vrezen dat na Ierland ook Portugal een beroep zal moeten doen op het noodfonds.