HEERLEN - Twee grote ziekenhuizen in Limburg, het Atrium Medisch Centrum in Heerlen en Orbis in Sittard-Geleen, gaan fuseren.

Daardoor ontstaat vanaf april volgend jaar de grootste ziekenhuisorganisatie van Nederland met zesduizend personeelsleden en 1400 bedden. Een woordvoerder van Atrium bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.

De nieuwe organisatie wordt dan de grootste werkgever van Limburg. Wel moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa nog akkoord gaan.

Samenwerking medisch specialisten

Na de fusie gaan de medisch specialisten samenwerken, komt er één driekoppige Raad van Bestuur en één Raad van Toezicht, één gezamenlijke apotheek, één lab, en één elektronisch patiëntendossier. De bestaande vestigingen blijven gehandhaafd.

Dat zijn voor Atrium het ziekenhuis in Heerlen en twee policentra in Kerkrade en Brunssum, en Orbis in Geleen.

Onder druk

Wel kan het zijn dat bepaalde specialismen in één van beide ziekenhuizen worden ondergebracht. Dat kan betekenen dat een patiënt voor een ingreep wat verder moet reizen dan nu het geval is. Voor de rest verandert er voor de patiënt niet veel.

Ook verdwijnen er op korte termijn naar verwachting geen arbeidsplaatsen. Op de lange termijn kunnen er wel banen verdwijnen, maar dan uitsluitend in de ondersteunende diensten, aldus de woordvoerder. Daarbij worden geen gedwongen ontslagen verwacht.

Onder druk

De gang naar een fusie komt nadat de provincie Limburg en verzekeraar CZ Atrium en Orbis onder druk hadden gezet. CZ wilde niet dat ziekenhuizen in Zuid-Limburg elkaar beconcurreren.

Het noodlijdende Orbis kreeg vorig jaar steun van de provincie en CZ onder voorwaarde dat een verregaande samenwerking met Atrium werd onderzocht. Daartoe besloten beide hospitalen in juli vorig jaar.

Vergrijzing en krimp

In mei bleek uit onderzoek dat verregaande samenwerking jaarlijks een besparing oplevert van 30 tot 35 miljoen euro. Bureau Berenschot concludeerde toen dat intensieve samenwerking de beste manier is om kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de regio te garanderen.

Beide ziekenhuizen opereren in een gebied dat hard door vergrijzing en krimp wordt getroffen.