AMSTERDAM - De medewerkers van TNT Post gaan zaterdag na een tweedaagse stakingsactie weer aan het werk. De medewerkers begonnen donderdag met de actie uit protest tegen reorganisatieplannen. TNT Post wil af van elfduizend werknemers, van wie er 3100 gedwongen worden ontslagen.

De postbezorging komt zaterdag volgens TNT weer volledig op gang. Het bedrijf start met de post die als eerste is aangeboden.

Spoedeisende post als rouwkaarten en medische post krijgen de hoogste prioriteit.

Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak hadden de TNT Post-medewerkers opgeroepen het werk neer te leggen, toen het bedrijf niet met een 'afdoende reactie' kwam op de eis van de bonden om het aantal ontslagen naar beneden bij te stellen.

Reorganisatie

Vorige week demonstreerden duizenden postmedewerkers in Den Haag tegen de aangekondigde reorganisatie en werd er ook een dag geen post bezorgd.

De medewerkers van TNT vinden dat het kabinet moet ingrijpen. Tijdens de tweedaagse stakingsactie zijn daarom vijftienduizend handtekeningen aangeboden aan minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA).

Te lage tarieven

Het kabinet gaat eerst onderzoeken of nieuwe postbedrijven de Nederlandse postmarkt verstoren met te lage tarieven.

TNT Post verwacht nog een week nodig te hebben om alle achterstanden in te lopen. Het bedrijf laat op zijn website weten dat volgende week vooralsnog geen stakingen staan gepland.