HAARLEM - Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds), benadeelde partijen in een omvangrijke vastgoedfraudezaak, kijken nog jaren over de schouder van hoofdverdachte Jan van V. mee naar de inhoud van zijn portemonnee.

Onverklaarbare inkomsten zullen zij naar zich toetrekken.

Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in een regiezitting in de zogenoemde Klimop-zaak. De bedrijven hebben dat afgesproken in een schikking met Van V. afgelopen zomer.

De oud-Bouwfondsdirecteur en zijn vennootschappen schikten voor in totaal meer dan 70 miljoen euro met Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep. Vijf vennootschappen van Van V. betalen verder een boete van 5 miljoen euro aan het OM.

Schikking

Het is een gevolg van de schikking dat Jan van V. 7 miljoen euro aan vennootschapsbelasting terugkrijgt van de Belastingdienst. De fiscus ziet de schikking als een aftrekpost. De teruggekregen miljoenen gaan echter rechtstreeks naar de benadeelde partijen, aldus het OM.

Donderdag stelde advocaat Willem Koops, die Van V. vertegenwoordigt, namens de advocaten van alle opgeroepen verdachten dat de Belastingdienst en de FIOD van verdachten in de zaak bewijsstukken hebben verzameld, zonder ze op dat moment mee te delen welke verdenking tegen hen bestond. Dat mag volgens hem niet.

Fiscaal rechtelijk belang

Het OM stelde vrijdag dat er een overduidelijk fiscaal rechtelijk belang was bij de handelswijze van de fiscus. Dat zou ook blijken uit de aanslagen, aldus het OM.

Dat wees onderzoeksvragen die de verdediging een dag eerder deed over het inzien van extra stukken en het horen van getuigen dan ook van de hand.

De rechter beslist woensdag over de verzoeken.