DEN HAAG - Pogingen van het Duitse energieconcern RWE om een belang te krijgen in de kerncentrale Borssele lijken voorlopig te stranden bij de Hoge Raad.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft vrijdag geadviseerd om een beroep in cassatie van Essent en RWE tegen een vonnis van het gerechtshof in Arnhem te verwerpen.

Dat werd bekendgemaakt door het Zeeuwse energiebedrijf Delta en bevestigd door een woordvoerster van de Hoge Raad. Delta wil voorkomen dat RWE een belang van 50 procent krijgt in de kerncentrale.

Voorlopige overwinning

Het Zeeuwse bedrijf ziet het zwaarwegende advies als een voorlopige overwinning in een juridisch gevecht. De Hoge Raad spreekt zich binnenkort uit over cassatie in een kort geding, maar er is ook nog een bodemprocedure in deze kwestie.

Toen RWE het Nederlandse energiebedrijf Essent overnam, bleven de aandelen van Essent in Borssele buiten de overeenkomst. Delta en Essent bezitten ieder de helft van de aandelen van Borssele.

Zij zijn beide publieke ondernemingen, waarvan de aandelen in handen zijn van provincies en gemeenten. Delta verzet zich tegen de overdracht van de aandelen aan de private onderneming RWE met een beroep op de statuten van de EPZ, de onderneming waarin de kerncentrale Borssele is ondergebracht.

Truc

Volgens Delta probeert RWE de aandelen in Borssele alsnog in handen te krijgen via een truc. De publieke aandeelhouders zouden dan juridisch eigenaar blijven, maar de werkelijke zeggenschap en het economische belang zouden wel naar RWE gaan.