
Brussel presenteert nieuwe EU-begroting
De commissie spreekt over een nieuwe kans om voor het einde van het jaar tot een akkoord te komen.
De EU-staten zijn bereid de begrotingen ''flexibeler'' maken, zodat sneller en makkelijker kan worden ingespeeld op veranderende omstandigheden.
Belastingheffing
Groot struikelblok tot nu toe was de wens van het parlement om te mogen meepraten over de financiering van de unie op de lange termijn. Vooral Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn bang dat het Europarlement aanstuurt op rechtstreekse belastingheffing door Brussel.
Premier Rutte
Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het commissievoorstel grotendeels in lijn is met het resultaat van overleg de afgelopen dagen tussen de ambassadeurs van de EU-landen in Brussel. ''Die uitkomst beviel mij.''
Daarin blijft de verhoging 2,9 procent en worden er geen afspraken gemaakt voor de lange termijn en is er geen discussie over Europese belastingen. Het Europarlement wilde die, maar het kabinet gruwt daarvan. Ook de Britten en Zweden waren er tegen.
Het parlement wilde oorspronkelijk een verhoging van 6 procent van het EU-budget, maar ging schoorvoetend akkoord met het lagere voorstel van de lidstaten. De europarlementariërs verbonden hun instemming wel aan de eis voor meer zeggenschap.
Nederland en enkele andere landen hadden liever helemaal geen stijging van de uitgaven gezien. Zij wijzen op de forse bezuinigingen op nationaal niveau.
Guy Verhofstadt
Rutte sprak vrijdag ook met zijn partijgenoot Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het EP, over de begroting. ''Het is bekend dat Verhofstadt en ik heel verschillend denken over kwesties als eigen middelen en EU-belastingen. Daar zijn verschillende opvattingen over, de Europese liberale familie is een hele brede kerk.''
Volgens Rutte moet er nu opnieuw overlegd worden met het parlement. ''Dat kan nog steeds vastlopen. We zullen moeten kijken hoe het Europees parlement nu reageert.''
Het volgende overleg is op 7 december. De commissie hoopt dat er een compromis is voor 16 december, als de leiders van de EU-staten een top houden in Brussel.