EMMEN - Dierenpark Emmen lijkt alsnog op een faillissement af te stevenen.

Donderdagavond informeerden de vakbonden, die eerder op de dag al boos van de onderhandelingstafel waren weggelopen, ruim honderd medewerkers van de dierentuin over de afloop van de gesprekken over het saneringsplan.

''Dan maar failliet, met dit plan zijn wij niet beter af, riepen zij'', meldde Harrie Vellenga van de FNV vrijdag.

Dictaat

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie over de saneringsplannen liepen donderdagmiddag spaak. Volgens Vellenga probeert het Dierenpark Emmen de vakbonden een dictaat op te leggen. ''Er valt niet meer te onderhandelen, alles staat vast.''

Het park zit financieel aan de grond. De gemeente Emmen stelt een lening beschikbaar van 1,4 miljoen euro, mits op 1 december een saneringsplan op tafel ligt. Zonder die lening gaat de dierentuin bankroet.

Medewerkers

Volgens het plan van de directie verdwijnen 70 arbeidsplaatsen (waaronder 40 vaste krachten). ''Een kaalslag die nooit kan worden opgevangen'', meent de FNV-woordvoerder. Bovendien moeten de werknemers een deel van hun salaris inleveren. ''Dit kan oplopen tot 600 of 700 euro per maand.''

De bonden verzamelen nu handtekeningen van boze werknemers die het niet eens zijn met de saneringsplannen. Met deze handtekeningen stappen de vakbonden maandag naar de gemeenteraad van Emmen.

De directie van het dierenpark laat weten dat zij een goed sociaal plan op tafel heeft gelegd.

''Ondanks de weinig professionele actie van de vakbonden wil het dierenpark de onderhandelingen in het belang van alle medewerkers hervatten", aldus de directie.

Het bestuur wil maandag opnieuw met de bonden in gesprek. Vakbondsman Vellenga zegt echter dat dat geen zin heeft.