AMSTERDAM – De euro is gedaald naar het laagste punt in twee maanden. De schuldenproblemen van vooral Portugal en Spanje drukken de munt naar beneden.

De angst dat deze problemen alleen maar gaan verergeren voedt de angst van beleggers. Dit melden internationale media vrijdag.

De eurolanden en de ECB zouden Portugal onder druk zetten om ook financiële steun aan te vragen. De Portugese regering benadrukt dat ze geen steun nodig hebben, maar handelaren lijken toch eieren voor hun geld te kiezen.

Vrijdagochtend kostte de Europese munt 1,3240 dollar. Donderdag moest er nog 1,3355 dollar worden betaald voor een euro. Verder daalde de euro ook tegenover andere valuta zoals de Zwitserse frank en de Japanse yen.

Samenzwering

“Het lijkt alsof er wordt samengezworen tegen de euro”, schrijft de Amerikaanse bank Citigroup in een bericht aan beleggers. “Geruststelling door overheidsfunctionarissen zal geen effect hebben.”

Ook de onrust over Spanje neemt toe. De rente die het buurland van Portugal moet betalen op nieuwe staatsschulden is naar een recordniveau gestegen. “Veel investeerders en handelaren twijfelen of de EU wel genoeg financiering klaar heeft liggen om Spanje te redden in het geval dat het land geen schulden meer kan uitgeven”, verklaart Citigroup.