LISSABON - Portugal heeft ontkend dat de eurolanden en de Europese Centrale Bank (ECB) druk uitoefenen op het land om noodhulp aan te vragen. Dat zei de Portugese overheid vrijdag.

De zakenkrant Financial Times Deutschland schreef vrijdag dat de ECB en de meeste eurolanden Portugal onder druk zetten om hulp te vragen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zoals eerder deze week Ierland deed.

''Dit artikel is volledig onwaar en mist onderbouwing'', aldus een woordvoerder van de Portugese regering.

Ook de Europese Commissie zei vrijdag dat er geen druk op Lissabon wordt uitgeoefend. ''We hebben geen weet van druk op Portugal om hulp te zoeken'', aldus een woordvoerder van de commissie tegen persbureau Bloomberg.

Duitsland

Het Duitse ministerie van Financiën ontkende vrijdag eveneens dat druk op Portugal wordt uitgeoefend. ''Dat is helemaal niet de positie van het ministerie'', aldus een woordvoerder.

Het Portugese parlement buigt zich vrijdag over een pakket bezuinigingen om het begrotingstekort terug te dringen van 7,3 procent dit jaar naar 4,6 procent volgend jaar.

Gunstig

Volgens Financial Times Deutschland zou een steunaanvraag van Portugal vooral gunstig zijn voor Spanje omdat dat land veel Portugese staatsobligaties bezit.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zei vrijdag dat Spanje niet om steun zal vragen. Er is volgens hem geen scenario denkbaar waarbij een steunaanvraag door Spanje zal plaatsvinden. ''Zij die dit idee naar buiten brengen, dragen niet bij aan de rust'', aldus Zapatero.