HOUTEN - Werkgevers doen de laatste jaren de zorg voor hun personeel steeds meer de deur uit door gebruik te maken van payroll, het uitbesteden van administratieve en juridische aspecten van het werkgeverschap.

FNV Bondgenoten heeft daar grote moeite mee.

''Payrollen ondermijnt de rechtspositie, arbeidsvoorwaarden en pensioenen van werknemers'', schrijft bestuurder Marcel Nuyten in een artikel in Het Financieele Dagblad van vrijdag, de dag van het Nationale payroll-congres.

Volgens de Vereniging van Payroll Ondernemingen (VPO), de bedrijven die de taken van andere bedrijven op zich nemen, is het aantal payroll-krachten dit jaar gestegen naar 144.000 of wel zo'n 2 procent van de beroepsbevolking.

Geen brood

Onderzoeksbureau EIM verwacht dat dit aantal volgend jaar zal toenemen naar 180.000. Er is een aparte cao voor de payroll-ondernemingen, maar FNV Bondgenoten voelt er weinig voor om die opnieuw af te sluiten. De vakbonden zien er geen brood meer in, aldus Marcel Nuyten.

Volgens voorzitter Jeu Claes van de VPO kiezen bedrijven vooral voor het uitbesteden om verlost te worden van de salaris- en personeelsadministratie.

''Payrollen is het ter beschikking stellen van werknemers aan opdrachtgevers, waarbij de opdrachtgevers zelf verantwoordelijk zijn voor de werving, selectie en begeleiding van werknemers.''

Ontduiken cao

Volgens Nuyten is daar op zichzelf niets mis mee, maar leidt het in de praktijk tot ontduiken van cao's. Volgens hem werd vier jaar geleden begonnen met het afsluiten van een VPO-cao met de bedoeling dat het iets anders zou zijn dan de uitzend-cao.

Volgens Nuyten is payrollen inmiddels verworden tot een variant op het uitzenden van personeel. Payrollers verdienen volgens hem minder dan andere werknemers binnen een bedrijf en kunnen ook minder aanspraak maken op sociale voorzieningen.