AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) wil een aantal hervormingen doorvoeren om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen en de positie van financiële instellingen te versterken. Dat zei DNB-president Nout Wellink donderdag.

Wellink noemde in dat verband de inspanning van DNB zelf om de effectiviteit van het toezicht te vergroten.

DNB heeft al een plan van aanpak opgesteld, dat is gericht op krachtig ingrijpen als dat nodig is. Een ander belangrijk punt is de aanscherping van de kapitaal- en liquiditeitseisen zoals overeengekomen door het Basel Comité.

De DNB-president pleit verder voor een versterking van het bestuur van financiële instellingen, zodat er meer aandacht wordt besteed aan risicomanagement.

Rust

Volgens Wellink is het voor de financiële gezondheid van de instellingen dan wel van belang dat op strategisch terrein rust wordt gecreëerd om alle veranderingen te verwerken.

De DNB-president sprak zich uit tegen het forceren van een splitsing van de nutsbank en zakenbank binnen een instelling.

Kans

Wellink vindt dat financiële instellingen de kans moeten krijgen om te herstellen van de crisis. ''Het herstel van instellingen is niet gebaat bij weinig doordachte discussies over het splitsen van instellingen, omdat dit tot onzekerheid op strategisch terrein leidt.''

Bij een daadwerkelijke splitsing komt het bedrijfsmodel en daardoor de financiële gezondheid van banken onder druk te staan, zo waarschuwde hij.