AMSTERDAM - Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet in 2013 zijn gehalveerd. Ook moet een nieuwe stichting toezicht houden op het veilig gebruik van antibiotica.

Boeren en dierenartsen die zich niet aan de regels houden, moeten worden gestraft. Dat staat in een advies dat deskundigen hebben overhandigd aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Door antibiotica te vaak te gebruiken, passen de bacteriën waartegen ze bedoeld zijn zich aan en ontstaan er bacteriën die niet of nauwelijks te bestrijden zijn. Dat verschijnsel heet resistentie en kan ook voor mensen gevaarlijk zijn.

De Stuurgroep Antibioticaresistentie Dierhouderij zocht uit hoe resistentie kan worden tegengegaan en concludeert dat de veehouderij bijdraagt aan het ontstaan van resistentie.

Database

Het gebruik van antibiotica moet volgens de deskundigen worden geregistreerd bij een centrale database die eind dit jaar actief moet zijn.

Boeren die te veel antibiotica gebruiken, zouden moeten worden geholpen bij het minderen en strenger moeten worden aangepakt. Anders zouden degenen die wel meewerken niet worden aangemoedigd om te blijven meewerken.