EMMEN - De onderhandelingen tussen het Dierenpark Emmen en de vakbonden over de saneringsplannen zijn vastgelopen.

De onderhandelaars van de vakbonden FNV en CNV zijn boos uit het overleg weggelopen. Dit meldde een woordvoerder van FNV Bondgenoten donderdag.

Volgens de woordvoerder heeft het Dierenpark Emmen de bonden een dictaat opgelegd, waarin de bezuinigingen en het aantal ontslagen vaststaan.

''Ze kijken niet naar onze alternatieven en proberen hun plan de mensen, via ons, door de strot te duwen'', aldus de zegsman.

Zwaar weer

Het Dierenpark Emmen verkeert in financieel zwaar weer. De gemeente Emmen verleent het park een lening van 1,4 miljoen euro, mits voor 1 december een gedegen saneringsplan op tafel ligt. Als de lening er niet komt, stevent de dierentuin op een bankroet af.

Volgens de plannen die er nu liggen, vallen er veertig ontslagen. ''De flexibele en de oproepkrachten worden gespaard. Wij vinden dat de mensen die al jarenlang in vaste dienst zijn, ook flexibel ingezet kunnen worden'', aldus de vakbond.

Beklagen

Donderdagavond worden de werknemers van het Dierenpark Emmen geïnformeerd. De bonden hebben contact gezocht met de burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen.

''Die gaven niet thuis en verscholen zich achter de gemeenteraad. Maandag beklagen wij ons bij de raad.''

Verbaasd

Directeur Frankwin van Beers van het Dierenpark Emmen zegt hoogst verbaasd te zijn over de bekendmaking van de bonden aan de media.

''Dierenpark Emmen vindt nog steeds dat er een goed sociaal plan ter waarde van 3,4 miljoen euro ligt naast de voorgestelde cao. Ondanks de weinig professionele actie van de vakbonden wil het dierenpark de onderhandelingen in het belang van alle medewerkers hervatten.''

Volgens Van Beers gaat het overleg maandag verder.