UTRECHT - ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt de pensioenpremie voor volgend jaar. Met hoeveel precies is nog niet bekend, dat is afhankelijk van nieuwe cijfers over de levensverwachting van de Nederlanders.

In ieder geval gaat de premie per 1 januari met 0,1 procent omhoog om toegenomen kosten te dekken. Bovendien blijft het herstelopslagpercentage van 1 procent dat in augustus vorig jaar werd ingevoerd ook in 2011 bestaan.

Dat maakte ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren, donderdag bekend. Wanneer eind dit jaar de nieuwe CBS-prognoses bekend zijn over de levensverwachting, berekend ABP opnieuw de premie voor 2011.

1 april

"De verwachting is dat die omhoog gaat", aldus een woordvoerster van ABP. De premie komt op 1 januari uit op 21,4 procent. De premieverhoging op basis van de levensverwachting zal op 1 april doorgevoerd worden.

De pensioenuitkering van ABP stijgt in 2011 niet mee met de loonontwikkeling voor de ambtenaren. "Omdat onze dekkingsgraad nog onder de 105 procent zit, kunnen en mogen we de uitkeringen niet verhogen." De dekkingsgraad bedroeg eind oktober 96 procent.

Op schema

ABP ziet geen noodzaak om de herstelopslag verder te verhogen tot het maximum van 3 procent. Volgens ABP is de achtergrond daarvan dat het fonds op schema ligt met het herstelplan.

Volgens het bestuur van ABP zouden "de positieve gevolgen van de maximale herstelopslag voor de dekkingsgraad niet opwegen tegen de negatieve gevolgen die daardoor voor actieve deelnemers en werkgevers bij overheid en onderwijs zouden optreden".

Aanvullende maatregelen

Begin 2011 bekijkt het bestuur, op basis van de dekkingsgraad eind dit jaar, opnieuw of ABP voldoende financieel herstel heeft laten zien. "Dan besluit het bestuur of aanvullende maatregelen nodig zijn."

Bij het pensioenfonds van ABP zijn 2,8 miljoen mensen aangesloten. Met een belegd vermogen van 231 miljard euro is ABP één van de grootste pensioenfondsen ter wereld.