AMSTERDAM – Vakbond CNV overweegt het bezorgen van alle post niet meer door TNT uit te laten voeren, maar door een van de concurrenten Sandd of Selekt Mail. Dat bevestigt een woordvoerder van de vakcentrale donderdag tegenover Nuzakelijk.

“We hebben inderdaad het eerste bod van TNT niet geaccepteerd”, vertelt een woordvoerder. Het meerjarige postcontract van CNV loopt binnenkort af.

Daarop heeft een medewerker van de vakbond aan TNT laten weten een prijsvergelijking te willen doen met de twee grote concurrenten Sandd en Selektmail.

Stukloon

In een persbericht van 17 november stelde CNV bij het afsluiten van nieuwe externe contracten ‘altijd op de arbeidsvoorwaarden te letten’. “We zullen geen contract tekenen met partijen die hun mensen in stukloon betalen”, schreef de vakbond toen.

Sandd en Selekt Mail betalen hun bezorgers per bezorgd poststuk.

Dubbel

De woordvoerder zegt dat er inderdaad een principeafspraak bestaat dat vakcentrale CNV niet in zee gaat met bedrijven die er slechte arbeidsvoorwaarden op na houden.

“Deze vergelijking gaat in tegen die principeafspraak en gezien de stakingen van postbodes is het natuurlijk ook een beetje dubbel,” zegt de woordvoerder. “Maar aan de andere kant zijn wij ook een bedrijf, dat verstandig met het geld van de leden om wil gaan.”

Intentie

Het eerste bod van TNT voldeed niet wat betreft prijs en volumeafspraken. “Deze week nog vindt er een volgend gesprek plaats met TNT. Het nieuwe postcontract zou dus snel afgesloten kunnen worden”, zegt de zegsvrouw. “Het is wel onze intentie om het contract met TNT te verlengen.”

CNV maakt al sinds de oprichting gebruik van de postdiensten van TNT en verstuurt nu zo’n twee miljoen stukken per jaar.

Vandaag en morgen staken de postbodes van TNT opnieuw vanwege de aankomende reorganisatie bij het postbedrijf. CNV riep haar leden, samen met vakbonden Abvakabo en BVPP op te gaan staken, omdat TNT niet inging op het gestelde ultimatum.