AMSTERDAM – België staat op de ‘financiële hitlist’ om net als Spanje, Portugal en Italië op een financiële crisis af te stevenen. Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdagavond.

De krant concludeert dat België ‘het volgende Ierland’ is, omdat het steeds duurder wordt om Belgische staatsobligaties te verzekeren.

De prijs die handelaren op de financiële markt moeten betalen om zich te verzekeren tegen wanbetaling van de Belgische staat is opgelopen tot 155.000 euro voor 10 miljoen euro aan Belgische staatsobligaties.

Dat is een stijging van 5 procent, zo blijkt uit de koersen van de zogeheten Credit Default Swaps (CDS). Die koers wordt gezien als een goede graadmeter voor het wantrouwen dat er leeft rond een bepaald land.

Nieuwe regering

België staat er nog een stuk beter voor dan bijvoorbeeld Spanje en Portugal. Daar betalen investeerders een premie van respectievelijk 312.000 euro en 510.000 euro om zich in te dekken.

De Britse krant meldt dat de Belgische staatsschuld meer dan 100 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) bedraagt. Zolang er geen nieuwe regering gevormd is, worden er ook geen besparingen doorgevoerd waar marktvorsers op zitten te wachten.

Een woordvoerder van de Belgische regering ontkent dat België in de problemen zit.